September

Titel: ‘Er is genoeg rust, ruimte en voedsel voor de wolf’
Datum: 24-09-2020
Bron: RTV Drenthe
Wolven zoeken vanuit Duitsland ook de Drentse natuurgebieden op. Eentje ervan heeft zich nu officieel in Drenthe gevestigd. Voor het eerst is er een territorium buiten de Veluwe. Het is een roofdier die aan de top van de voedselketen staat en dat heeft ook voordelen, laat André Donker weten. “Wolven zijn een zeer welkome aanvulling op het wildbeheer.”
Titel: FNP wil dat Friesland zich aansluit bij Drentse wolvencommissie
Datum: 21-09-2020
Bron: Leeuwarder Courant
De Statenfractie van de FNP wil graag dat de provincie Fryslân zich aansluit bij de Drentse wolvencommissie. In die commissie wordt er gewerkt aan maatregelen om vee te beschermen tegen de wolf.
Titel: Wolf beet twee schapen dood in Delfzijl
Datum: 18-09-2020
Bron: RTV Noord
In Delfzijl zijn afgelopen juni twee schapen doodgebeten door een wolf. Op de kadavers van de schapen is DNA van het dier gevonden. Dat blijkt uit een tussentijdse rapportage van BIJ12, de organisatie die onder meer het gedrag van wolven in Nederland in de gaten houdt.
Titel: Wolf woont in Drenthe: moeten alle schapenhouders nu een wolfwerend hek?
Datum: 17-09-2020
Bron: RTV Drenthe
Nu de wolf zich definitief in Drenthe heeft gevestigd moeten schapenhouders maatregelen nemen om hun dieren te beschermen om in de toekomst in aanmerking te komen voor een vergoeding als een wolf schade aanricht.
Titel: Geen twijfel meer mogelijk: in Drenthe heeft zich definitief een wolf gevestigd (maar niemand weet waar ‘ie nu is)
Datum: 17-09-2020
Bron: Dagblad van het Noorden
Er is geen twijfel meer mogelijk: in Drenthe heeft zich een wolf gevestigd. Het is een jong en alleenstaand mannetje uit Duitsland en hij luistert naar de naam GW1261m. De definitieve vestiging van de wolf is vandaag bekend gemaakt door BIJ12, de organisatie die namens de provincies wolvenschade onderzoekt en (financieel) afwikkelt.
Titel: 11 dodelijke aanvallen van wolven in Brabant in drie maanden tijd
Datum: 17-09-2020
Bron: Omroep Brabant
Twee wolven hebben in drie maanden tijd elf keer dodelijk toegeslagen bij schapen en kalveren in Brabant. Eén wolf heeft Brabant inmiddels verlaten en de andere wolf lijkt op de Strabrechtse Heide voorgoed zijn thuis te hebben gevonden. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van onderzoeksbureau Bij12.
Titel: Mogelijk leven er 11 wolven in onze provincie
Datum: 17-09-2020
Bron: Omroep Gelderland
Er leven momenteel mogelijk elf wolven in onze provincie, op de Veluwe. Dat blijkt uit de nieuwe tussenrapportage van BIJ12, dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland. Uit de rapportage blijkt ook dat een van de welpen die op de Noord-Veluwe is geboren, op zoek is gegaan naar een eigen territorium.
Titel: Steeds meer wolven om ons heen, maar in Overijssel is het (nog) rustig
Datum: 17-09-2020
Bron: RTV Oost
Overijssel wordt steeds meer omringd door wolven. Nadat wolven zich eerder al ten zuiden en ten oosten van onze provincie vestigden, is nu bekendgemaakt dat ook ten noorden van ons een wolf woont. In Drenthe leeft nu een half jaar een solitaire wolf, lang genoeg dus om van vestiging te spreken. Dat meldt BIJ12 in de kwartaalrapportage die vandaag is gepubliceerd.
Titel: Wolf vestigt zich definitief in Drenthe
Datum: 17-09-2020
Bron: RTV Drenthe
De wolf heeft zich officieel gevestigd in Drenthe. Mannetjeswolf GW1261m is nu zes maanden lang in het midden van Drenthe. Het is de eerste vestiging van de wolf in Nederland, buiten de Veluwe.
Sinds 21 november 2019 is GW1261m al in beeld, DNA van deze wolf is aangetroffen bij aanvallen op verschillende schapen. Er werd al rekening gehouden met zijn vestiging in Drenthe, DNA-onderzoek levert nu het bewijs. Een keutel, die op 9 juni werd gevonden, is van het mannetje. Dat maakte BIJ12 vandaag in haar kwartaalrapportage bekend. BIJ12 is een organisatie die in opdracht van de provincie Drenthe gewonde of dode schapen onder de loep neemt na een beet of aanval.
Titel: Wolf slaat opnieuw toe: drie schapen doodgebeten in Someren
Datum: 15-09-2020
Bron: Omroep Brabant
In Someren zijn maandag drie schapen doodgebeten. Waarschijnlijk is dit het werk van de wolf die actief is op de Strabrechtse Heide.
BIJ12, dat bijtincidenten met wolven registreert, heeft dinsdag DNA afgenomen bij de schapen. Dat onderzoek moet uitwijzen of de schapen daadwerkelijk zijn gedood door de wolf. De uitslag hiervan laat normaal gesproken een week of zes op zich wachten.
Titel: ‘Nieuwe’ wolvin blijkt welpje van roedel op Noord-Veluwe: Gelderland nu echt dé wolvenprovincie van het land
Datum: 09-09-2020
Bron: De Stentor
De wolvin die zich op de zuidelijke Veluwe tussen Apeldoorn en Arnhem lijkt te gaan vestigen is afkomstig uit de roedel op de Noord-Veluwe. Dat blijkt uit dna-onderzoek. Het is daarmee de eerste puur Nederlandse wolf, geboren en getogen op de Veluwe. ,,Ach ja, dat heb je in de provincie met de meeste natuur’’, zegt ‘wolvengedeputeerde’ Peter Drenth. Al is het nog wel even afwachten of de wolvin ook echt blijft.
Titel: Wolf jaagt Edese Schaapskudden op kosten: de schapen moeten worden beschermd
Datum: 08-09-2020
Bron: De Gelderlander
De wolf op de Zuid-Veluwe jaagt stichting Edese Schaapskudden op kosten. Nu een wolvin zich in dat gebied gevestigd heeft, daar waar de twee kudden van de stichting rondtrekken, moeten de schapen worden beschermd. ,,En dat moet wel betaald worden’’, zegt Gijs van Veldhuizen, voorzitter van de Edese Schaapskudden.
Titel: Een wolvin heeft zich gevestigd op de Zuid-Veluwe: nu is het wachten tot een mannetje langskomt
Datum: 06-09-2020
Bron: De Gelderlander
Nu een jonge wolvin zich heeft gevestigd op de Zuid-Veluwe is het goed mogelijk dat er in april of mei wolvenjongen in dit gebied worden geboren.
Titel: Jagend, drinkend en zwijnenbig in de bek: unieke beelden van wolvin op de Veluwe
Datum: 03-09-2020
Bron: NOS
Jagen, water drinken, slapen en rondlopen: dat is hoe de dagelijkse routine eruitziet van de wolvin op de Veluwe. Natuurmonumenten heeft de wolvin met verschillende camera’s vastgelegd en deelt nu voor het eerst deze unieke beelden:’

Reacties zijn gesloten.