November

Titel: Zwervende wolf jaagt weer in Twente, vijf schapen dood in Beuningen
Datum: 30-11-2020
Bron: Tubantia
Schapenhouder Martijn Berendsen in Beuningen heeft er een steen van in zijn maag. Een wolf beet vijf van zijn schapen dood. De vierde aanval in korte tijd in de regio. De vrees is dat een wolf Twente als vast leefgebied verkent. „Overijssel is één groot risicogebied.”
Titel: Doodgebeten schapen zijn werk van een nieuwe wolf, dier komt van nest op de Veluwe
Datum: 30-11-2020
Bron: Omroep Brabant
Er loopt een nieuwe wolf rond in Brabant. Dat meent wolvendeskundige Johan Mees. Het dier komt waarschijnlijk vanaf de Veluwe en doodde en verwondde afgelopen weekeinde meerdere schapen in de omgeving van Rosmalen. Het is, na de wolf op de Strabrechtse Heide, het tweede exemplaar in de provincie.
Titel: Schapen van Joan doodgebeten in Rosmalen: ‘De bloederige massa was niet om aan te gluren’
Datum: 28-11-2020
Bron: Brabants Dagblad
Een wolf heeft zéér waarschijnlijk voor de derde opeenvolgende dag toegeslagen in de regio. Donderdag in Macharen, vrijdag in Berghem en zaterdagochtend in een weiland aan de Blokkenweg in Rosmalen. Dit keer zijn vijf Kempische Heideschapen gedood, en dertien gewond. ,,De bloederige massa was niet om aan te gluren.”
Titel: Ook in Overijssel meldingen van gedode schapen
Datum: 28-11-2020
Bron: Het Schaap
Net als in Noord-Brabant lijkt er ook een wolf actief in Overijssel. Op drie locaties zijn de afgelopen nachten schapen doodgebeten.
Titel: Opnieuw kudde schapen aangevallen in weiland: 5 schapen doodgebeten en 13 gewond
Datum: 28-11-2020
Bron: Omroep Brabant
Joan van Mook keek zaterdagochtend zijn ogen uit, toen hij zijn vaste ronde maakte langs zijn kuddes schapen in de omgeving van Rosmalen. Vijf van zijn schapen bleken te zijn doodgebeten en dertien raakten gewond. Hij is ervan overtuigd: dit is het werk van een wolf. Alle aangevallen dieren zijn in de keel gebeten.
Titel: Wolf slaat toe in Macharen en Berghem, zeker tien schapen doodgebeten
Datum: 27-11-2020
Bron: Omroep Brabant
In Macharen zijn donderdag op de dijk langs het Burgemeester Delenkanaal vier schapen doodgebeten. Dat meldt de Herkauwerspaktijk in Oss. Vrijdag werd bekend dat ook in Berghem, vijf kilometer verderop, zes schapen gedood zijn.
Titel: Hobbyfokker is bang: ‘Als de wolf komt, stop ik’
Datum: 19-11-2020
Bron: Omroep Gelderland
De wolf is bezig aan een terugkeer in Nederland. Natuurliefhebbers zijn enthousiast, maar schapenfokkers maken zich zorgen over de veiligheid van hun dieren. Hobbyfokker Toon Reijers uit Druten is bang dat de wolvenpopulatie niet meer onder controle te houden is.
Titel: Acht dode schapen in buitengebied Afferden, mogelijk gedood door wolf
Datum: 16-11-2020
Bron: De Limburger
Twee dode schapen trof eigenaar Boudewijn Kooijman zaterdagochtend aan in zijn wei in het gebied Bleijenbeek in Afferden. Zes andere dieren waren zo toegetakeld dat ze afgemaakt moesten worden.
Titel: Proeven met rasters tegen wolven, maar animo voor subsidie blijft laag
Datum: 08-11-2020
Bron: Omroep Gelderland
Nog steeds hebben maar weinig schapenhouders maatregelen genomen tegen de wolf. Om ze over de streep te trekken heeft de Wolvencommissie nu vijf proefopstellingen opgezet op de Veluwe.’
Titel: Schapenhouders op de Veluwe zijn niet bang voor de wolf; weinig animo voor een raster, tot het mis gaat
Datum: 07-11-2020
Bron: De Stentor
Schapenhouders op de Veluwe lopen niet bepaald warm voor een wolfwerend raster. Bij de provincie Gelderland ligt een half miljoen euro aan subsidie klaar, maar daar wordt amper aanspraak op gemaakt. ,,Het gaat schoorvoetend’’, weet Gijsbert Six. ,,Ze hopen dat de wolven in de bossen blijven.’’
Titel: Schapenboer Tiendeveen: ‘Schadevergoeding na aanval wolf is een schijntje’
Datum: 05-11-2020
Bron: RTV Drenthe
Schaapherder Jantinus de Groote uit Tiendeveen is teleurgesteld over de schadevergoeding die hij krijgt, nadat een wolf vier van zijn schapen heeft doodgebeten. Volgens de provincie Drenthe heeft de herder recht op een schadebedrag van 1090 euro. “Te weinig”, zei De Groote. Hij besloot naar de rechter te stappen.
Titel: Boer Jan bewaakt zijn schapen met rasters na aanval: ‘Geestelijk ben ik een wrak’
Datum: 04-11-2020
Bron: De Gelderlander
Hij is vermoedelijk alweer weg, het beest (was het een wolf?) dat vorige week tot twee keer toe een kudde schapen in de Ooijpolder aanviel. Toch zijn er woensdagmiddag in een weiland aan de Leuthsestraat wolfwerende rasters – met schrikdraad – geplaatst om de kudde van schapenboer Jan Leensen te beschermen.
Titel: Keutels moeten aantonen dat moeflons op de Noord-Veluwe inderdaad zijn uitgeroeid door wolven
Datum: 04-11-2020
Bron: De Stentor
De moeflons op de Noord-Veluwe zijn niet meer. De schaapachtige met de kenmerkende kromme hoorns is al bijna twee jaar niet meer gezien. En dus wordt geconcludeerd dat de kudde van pakweg vijftig dieren voor een groot deel – of misschien wel helemaal – is opgegeten door wolven. Al moet dat nog blijken uit wetenschappelijk onderzoek.
Titel: Motie onuitvoerbaar: wolf weren uit Friesland is onmogelijk
Datum: 03-11-2020
Bron: Leeuwarder Courant
Het is juridisch gezien onmogelijk om de wolf uit Friesland te weren. Een motie die in juni werd aangenomen door Provinciale Staten is onuitvoerbaar. Gedeputeerde Klaas Fokkinga wist dat meteen al. Een extern bureau heeft nu op basis van Europese verdragen en de Wet natuurbescherming bevestigd dat Friesland ‘wolfvrij’ houden met hulp van een gebiedscommissie geen optie is.

Reacties zijn gesloten.