Mocht de wolf zich ‘officieel’ in Noord-Nederland vestigen, dan zijn schapenhouders verplicht maatregelen te nemen om het dier te weren. Slechts dan worden ze gecompenseerd voor de schade die hij aanricht. Bert Zinger uit Hijken vindt de preventiemaatregelen niet realistisch.
Zitten er weer wolven in het Montferlandse bos bij ‘s-Heerenberg? ‘Ik weet het niet zeker, maar het heeft er veel van weg’, meldt Sjoerd Hendriksen uit Lichtenvoorde, die twee foto’s nam.
Vanmorgen rond 9 uur is een wolf vastgelegd op film in een boomgaard in de West-Betuwe. Volgens de bewoners liep de wolf verder gewoon de weg op in een draf. Het is niet de eerste keer dat een rondzwervende wolf opduikt in de Betuwe. We roepen iedereen op het dier met rust te laten en afstand te bewaren mocht je het dier zien.
Een ervaren jager uit Twente moet later dit jaar voor de rechter verschijnen in de buurt van Berlijn. Dit omdat hij begin vorig jaar tijdens een drijfjacht een wolf doodschoot die jachthonden aanviel. Volgens de vijftiger was er sprake van een noodsituatie, maar de openbaar aanklager in Potsdam denkt daar anders over.
Sinds kort is de wolf thuis op de veluwe en hoort dus ook in het diorama van Natuurcentrum Veluwe thuis. Dit jaar wil Natuurcentrum Veluwe met behulp van Ede doet het diorama vernieuwen door o.a. door de aanschaf nieuwe opgezette dieren.
“Er zijn vier keer zoveel dode lammetjes in vergelijking tot vorig jaar”, verteld de teleurgestelde hobbyboer Rolf Smit uit Amen. Anderhalve maand geleden bezocht een wolf zijn kudde, het bleek nare gevolgen te hebben voor de lammertijd.
Veluwse wolven nemen steeds vaker schapen te grazen. En dat wordt de komende tijd alleen maar erger, voorspelt bioloog Diederik van Liere uit Almen. ,,Deze wolven laten zich niet stoppen door een hekje.’’ Maar wat kunnen we dan wel doen? Van Liere denkt de sleutel te hebben, maar vangt bot met zijn ideeën.
Het was inderdaad een wolf die in februari van dit jaar een aantal schapen heeft gedood bij natuurgebied Maasduinen in de gemeente Bergen. BIJ12, organisatie voor faunaschade, trekt die conclusie na een DNA-onderzoek.
Bij Erm is vandaag een schaap aangevallen. Een melding hiervan is binnengekomen bij BIJ12. DNA-onderzoek moet uitwijzen of een wolf het dier heeft gedood.
De wolf heeft zich de afgelopen zes maanden regelmatig laten zien in de regio Nordhorn. Net als in Nederland is er na zes maanden sprake van vestiging. Duitsland heeft al jaren te maken met een groeiende wolvenpopulatie. Het is voor het eerste dat in het grensgebied met Overijssel een gevestigde wolf is vastgesteld. Een stukje noordelijker, in Meppen, leeft al wel een wolvenfamilie.
Een mannetjeswolf heeft de afgelopen maanden door Drenthe rondgelopen. Dat maakte de organisatie BIJ12 afgelopen woensdag bekend. Maar zijn het er misschien twee geweest? Op camerabeelden is namelijk een wolf te zien in Midden-Drenthe, die lijkt op een vrouwtje.
De komst van de wolf roept veel verschillende reacties op. Veel boeren willen ze niet omdat ze vrezen voor hun schapen. Natuurbeschermers zijn meestal juist enthousiast. Die uiteenlopende meningen over het dier zijn volgens milieufilosoof Martin Drenthen wel verklaarbaar.
Het lijkt erop dat een wolf zich aan het vestigen is in Drenthe. De afgelopen tijd zijn er in de provincie veel schapen gedood en uit dna-onderzoek is gebleken dat dezelfde wolf verantwoordelijk is.
Er waren al wel vaker wolven in het gebied gezien, maar voor zover bekend was er nog geen wolf die telkens in hetzelfde gebied rondliep. Dat lijkt nu dus anders, blijkt uit cijfers die BIJ12 vandaag bekendmaakte. Die organisatie ondersteunt provincies bij de uitvoering van natuurbeleid.
De 95 schapen, die in twee maanden in Drenthe, Groningen en Friesland zijn doodgebeten, zijn ten prooi gevallen aan dezelfde wolf. Een mannetje, en dat is bijzonder, zonder vrouwtje. Nader onderzoek volgt.
Volgens Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland zijn mannetjes wolven normaal gesproken alleen honkvast als er ook een vrouwtje in de buurt is. In de afgelopen periode zijn in het Noorden geen DNA-sporen van aanvallen op schapen door een wolvin gevonden. Het samenwerkingsverband Wolven in Nederland gaat extra onderzoek doen.
Een kuddewaakhond kan een prima middel zijn om schaapskuddes te beschermen tegen aanvallen door wolven, blijkt uit ervaringen in Duitsland, Turkije en Roemenië. Maar niet in Nederland.
De wolven op de Veluwe hebben hun territorium uitgebreid. Dat blijkt uit drollen die zijn gevonden op plekken die eerder nog wolfvrij waren. Het wolvenpaar jaagt daar zeer waarschijnlijk met hun welpen in teamverband op grote hoefdieren.
De wolf is niet meer weg te denken uit Nederland. Zeker niet sinds zich in de zomer van 2019 op de Veluwe een roedel gevestigd heeft. Daarnaast hebben we regelmatig te maken met zwervende wolven die een geschikt territorium zoeken. BIJ12 is de organisatie die namens provincies de beleidsuitvoering van het dossier van de wolf verzorgt. Dit heeft onder andere betrekking op monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade.
De vorige week bij Epe doodgereden wolf had voornamelijk ‘wild hoefdier’ gegeten, waarschijnlijk edelhert. De wolf was in goede conditie, het was een mannetje van nog geen jaar oud.
De wolven op de Noord-Veluwe hebben hun territorium uitgebreid. Dat blijkt uit drollen die zijn gevonden op plekken die eerder nog wolf-vrij waren. Het wolvenpaar jaagt daar zeer waarschijnlijk met hun welpen in teamverband op grote hoefdieren. Op meerdere dood gevonden edelherten is namelijk DNA gevonden van meerdere wolven uit de roedel.
Een wolf is heel schuw en laat zich niet zo snel zien. Af en toe staat er eentje voor een wildcamera, maar als we meer willen weten over bijvoorbeeld de herkomst van het dier dan is sporenonderzoek heel belangrijk. We nemen een kijkje in het laboratorium van Wageningen Environmental Research waar wolven-DNA wordt geanalyseerd.
Uit DNA-onderzoek blijkt dat een mannetjeswolf ruim twee maanden in het Noorden rondzwierf. Dat is bijzonder, want dat doet ie doorgaans alleen als er ook een vrouwtje is. Van een vrouwtje zijn nog geen sporen gevonden. Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland geeft aan dat het onderzoek naar de wolf in Drenthe daarom wordt geïntensiveerd.
Wat is natuur? Een vraag waar Martin Drenthen zich mee bezig houdt. De milieufilosoof en universitair hoofddocent filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen schrijft over wilde natuur in ons land en is mede-auteur van het boek ‘De wolf is terug’. Hij vindt het wel spannend zo’n wolf in ons volle Nederland.
Herten passen hun gedrag aan als er wolven rondlopen. De herten zijn in een ‘landscape of fear’ waakzamer en kauwen dan minder aan jonge boompjes. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Annelies van Ginkel uit Orvelte.
Jan Bloemerts, regiobestuurder van LTO Noord, ziet de wolf vooral als een bedreiging voor de schapenhouderij in ons land. “Ik zie in Duitsland dat veel schapenboeren in wolvengebied er mee ophouden,” zegt hij. Het roofdier had wat hem betreft dan ook niet naar ons land hoeven komen.
Hoe kan je samenleven met grote roofdieren zoals de wolf? In elk land wordt er anders mee omgegaan. Dries Kuijper, wolvenonderzoeker in Polen, onderzocht onder meer de conflicten tussen mensen en wolven. “Afschieten lijkt een goede oplossing, maar valt in de praktijk tegen.”
Hoeveel wolven zijn er in ons land? Waar lopen ze precies rond? Relevante vragen sinds de terugkeer van de wolf in Nederland. Hugh Jansman, ecoloog bij het onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research, houdt zich bezig met het monitoren van de wolf op Nederlandse bodem.
De wolf leefde tot 1780 in Drenthe. Het dier stierf uit in onze provincie omdat er veel op werd gejaagd. Na 1881 werd het dier ook niet meer in andere delen van Nederland gespot. Na 235 jaar van afwezigheid werd de wolf in 2015 langs de N381 gespot. Lang heeft het tripje van die wolf niet geduurd. Het dier verbleef vijf dagen in Drenthe en greep vier schapen.
In een flits zag hij een wolf in het licht van zijn koplampen. ,,Als een dia: één beeldje’’, zegt Harnold Stoffer uit Epe. Het volgende moment een knal, waarna hij zijn auto rustig de berm in stuurde. ,,Ik wist bijna honderd procent zeker dat het een wolf was.’’ Harnold Stoffer (52) wil eenmalig vertellen over zijn aanrijding met de wolf, omdat hij en zijn vrouw Corinne geschrokken zijn van de reacties op internet. En omdat hij duidelijk wil maken dat hij absoluut niet roekeloos heeft gereden. ,,Ik ben juist een natuurliefhebber en ken de weg goed. Ik weet dat daar veel wild loopt. Dat het uitgerekend mij overkomt en dat het dan uitgerekend een wolf is…’’’
Het gaat om een jong mannetje van 39 kilo, dat in prima conditie was’’, vertelt patholoog Jooske IJzer als ze net klaar is met de sectie. De wolf had een ‘goed gevulde maag’. ,,En het is overleden door – zoals wij dat noemen – trauma. De wolf is bezweken door grote interne bloedingen en dat past bij het verhaal van een aanrijding.’’ Volgens IJzer zijn er geen omstandigheden waardoor de wolf ‘vatbaarder was voor verkeersaanrijdingen’. ,,Hij heeft dus pech gehad.’’
In de bosrijke omgeving van Epe is vanmorgen vroeg een wolf doodgereden. Dat bevestigt boswachter Ger Verwoerd aan de Stentor. Het gaat om een jong mannetje.’