Maart

Titel: Provincie Drenthe: ‘Volgende maand duidelijkheid over maatregelenpakket wolf’
Datum: 29-03-2020
Bron: DVHN
De provincie Drenthe komt volgende maand met een maatregelenpakket om schapenhouders te ondersteunen bij het beschermen van hun dieren tegen de wolf.
Titel: De noodkreet van een Drentse schapenboer: Bescherm ons tegen de wolven!
Datum: 29-03-2020
Bron: DVHN
Mocht de wolf zich ‘officieel’ in Noord-Nederland vestigen, dan zijn schapenhouders verplicht maatregelen te nemen om het dier te weren. Slechts dan worden ze gecompenseerd voor de schade die hij aanricht. Bert Zinger uit Hijken vindt de preventiemaatregelen niet realistisch.
Titel: Weer wolven in het Montferlandse bos? Sjoerd nam deze foto’s
Datum: 28-03-2020
Bron: De Gelderlander
Zitten er weer wolven in het Montferlandse bos bij ‘s-Heerenberg? ‘Ik weet het niet zeker, maar het heeft er veel van weg’, meldt Sjoerd Hendriksen uit Lichtenvoorde, die twee foto’s nam.
Titel: Wolf duikt op bij boomgaard in West-Betuwe
Datum: 26-03-2020
Bron: Zoogdiervereniging
Vanmorgen rond 9 uur is een wolf vastgelegd op film in een boomgaard in de West-Betuwe. Volgens de bewoners liep de wolf verder gewoon de weg op in een draf. Het is niet de eerste keer dat een rondzwervende wolf opduikt in de Betuwe. We roepen iedereen op het dier met rust te laten en afstand te bewaren mocht je het dier zien.
Titel: Video: Wolf wandelt tussen de fruitbomen in Buurmalsen
Datum: 26-03-2020
Bron: Omroep Gelderland
In Buurmalsen is vanochtend een wolf gezien die rustig tussen de fruitbomen wandelt. Het wolvenmeldpunt bevestigt dat het inderdaad om een wolf gaat.
Titel: Unieke zaak: Twentse jager die wolf doodschoot in Duitsland moet voor de rechter verschijnen
Datum: 25-03-2020
Bron: Turbantia
Een ervaren jager uit Twente moet later dit jaar voor de rechter verschijnen in de buurt van Berlijn. Dit omdat hij begin vorig jaar tijdens een drijfjacht een wolf doodschoot die jachthonden aanviel. Volgens de vijftiger was er sprake van een noodsituatie, maar de openbaar aanklager in Potsdam denkt daar anders over.
Titel: Haal de wolf naar Ede
Datum: 25-03-2020
Bron: Ede Stad
Sinds kort is de wolf thuis op de veluwe en hoort dus ook in het diorama van Natuurcentrum Veluwe thuis. Dit jaar wil Natuurcentrum Veluwe met behulp van Ede doet het diorama vernieuwen door o.a. door de aanschaf nieuwe opgezette dieren.
Titel: Pijnlijke gevolgen van wolf zichtbaar tijdens lammertijd
Datum: 24-03-2020
Bron: RTV Drenthe
“Er zijn vier keer zoveel dode lammetjes in vergelijking tot vorig jaar”, verteld de teleurgestelde hobbyboer Rolf Smit uit Amen. Anderhalve maand geleden bezocht een wolf zijn kudde, het bleek nare gevolgen te hebben voor de lammertijd.
Titel: Bioloog maakt zich zorgen: ‘Wolven laten zich echt niet stoppen door een hekje’
Datum: 22-03-2020
Bron: AD
Veluwse wolven nemen steeds vaker schapen te grazen. En dat wordt de komende tijd alleen maar erger, voorspelt bioloog Diederik van Liere uit Almen. ,,Deze wolven laten zich niet stoppen door een hekje.’’ Maar wat kunnen we dan wel doen? Van Liere denkt de sleutel te hebben, maar vangt bot met zijn ideeën.
Titel: Onderzoek: wolf verantwoordelijk voor dode schapen in Bergen
Datum: 20-03-2020
Bron: De Limburger
Het was inderdaad een wolf die in februari van dit jaar een aantal schapen heeft gedood bij natuurgebied Maasduinen in de gemeente Bergen. BIJ12, organisatie voor faunaschade, trekt die conclusie na een DNA-onderzoek.
Titel: Schaap doodgebeten bij Erm
Datum: 19-03-2020
Bron: RTV Drenthe
Bij Erm is vandaag een schaap aangevallen. Een melding hiervan is binnengekomen bij BIJ12. DNA-onderzoek moet uitwijzen of een wolf het dier heeft gedood.
Titel: Solitaire wolf gevestigd in gebied rond Nordhorn?
Datum: 15-03-2020
Bron: RTV Oost
De wolf heeft zich de afgelopen zes maanden regelmatig laten zien in de regio Nordhorn. Net als in Nederland is er na zes maanden sprake van vestiging. Duitsland heeft al jaren te maken met een groeiende wolvenpopulatie. Het is voor het eerste dat in het grensgebied met Overijssel een gevestigde wolf is vastgesteld. Een stukje noordelijker, in Meppen, leeft al wel een wolvenfamilie.
Titel: Beelden van wolf in Drenthe: is dit het vrouwtje?
Datum: 14-03-2020
Bron: RTV Drenthe
Een mannetjeswolf heeft de afgelopen maanden door Drenthe rondgelopen. Dat maakte de organisatie BIJ12 afgelopen woensdag bekend. Maar zijn het er misschien twee geweest? Op camerabeelden is namelijk een wolf te zien in Midden-Drenthe, die lijkt op een vrouwtje.
Titel: De wolf: geliefd en verguisd
Datum: 11-03-2020
Bron: RTV Drenthe
De komst van de wolf roept veel verschillende reacties op. Veel boeren willen ze niet omdat ze vrezen voor hun schapen. Natuurbeschermers zijn meestal juist enthousiast. Die uiteenlopende meningen over het dier zijn volgens milieufilosoof Martin Drenthen wel verklaarbaar.
Titel: Mannetjeswolf vestigt zich mogelijk in Drenthe
Datum: 11-03-2020
Bron: NOS
Het lijkt erop dat een wolf zich aan het vestigen is in Drenthe. De afgelopen tijd zijn er in de provincie veel schapen gedood en uit dna-onderzoek is gebleken dat dezelfde wolf verantwoordelijk is. 
Er waren al wel vaker wolven in het gebied gezien, maar voor zover bekend was er nog geen wolf die telkens in hetzelfde gebied rondliep. Dat lijkt nu dus anders, blijkt uit cijfers die BIJ12 vandaag bekendmaakte. Die organisatie ondersteunt provincies bij de uitvoering van natuurbeleid.
Titel: Zwerft mannetjeswolf eenzaam (maar hongerig) door het Noorden?
Datum: 11-03-2020
Bron: Dagblad van het Noorden
De 95 schapen, die in twee maanden in Drenthe, Groningen en Friesland zijn doodgebeten, zijn ten prooi gevallen aan dezelfde wolf. Een mannetje, en dat is bijzonder, zonder vrouwtje. Nader onderzoek volgt. 
Volgens Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland zijn mannetjes wolven normaal gesproken alleen honkvast als er ook een vrouwtje in de buurt is. In de afgelopen periode zijn in het Noorden geen DNA-sporen van aanvallen op schapen door een wolvin gevonden. Het samenwerkingsverband Wolven in Nederland gaat extra onderzoek doen.
Titel: Nederland niet klaar voor kuddewaakhond tegen wolf
Datum: 11-03-2020
Bron: Boerderij
Een kuddewaakhond kan een prima middel zijn om schaapskuddes te beschermen tegen aanvallen door wolven, blijkt uit ervaringen in Duitsland, Turkije en Roemenië. Maar niet in Nederland.
Titel: Roedel wolven op de Veluwe jaagt in teamverband op edelherten
Datum: 11-03-2020
Bron: De gelderlander
De wolven op de Veluwe hebben hun territorium uitgebreid. Dat blijkt uit drollen die zijn gevonden op plekken die eerder nog wolfvrij waren. Het wolvenpaar jaagt daar zeer waarschijnlijk met hun welpen in teamverband op grote hoefdieren.
Titel: Kwartaalbericht over de wolf nov19 – feb20
Datum: 11-03-2020
Bron: BIJ12
De wolf is niet meer weg te denken uit Nederland. Zeker niet sinds zich in de zomer van 2019 op de Veluwe een roedel gevestigd heeft. Daarnaast hebben we regelmatig te maken met zwervende wolven die een geschikt territorium zoeken. BIJ12 is de organisatie die namens provincies de beleidsuitvoering van het dossier van de wolf verzorgt. Dit heeft onder andere betrekking op monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade.
Titel: Bij Epe doodgereden jonge wolf had voornamelijk edelhert gegeten
Datum: 11-03-2020
Bron: De Stentor
De vorige week bij Epe doodgereden wolf had voornamelijk ‘wild hoefdier’ gegeten, waarschijnlijk edelhert. De wolf was in goede conditie, het was een mannetje van nog geen jaar oud.
Titel: Wolven op Noord-Veluwe breiden hun territorium uit (en ze laten zich vaker zien)
Datum: 11-03-2020
Bron: De Stentor
De wolven op de Noord-Veluwe hebben hun territorium uitgebreid. Dat blijkt uit drollen die zijn gevonden op plekken die eerder nog wolf-vrij waren. Het wolvenpaar jaagt daar zeer waarschijnlijk met hun welpen in teamverband op grote hoefdieren. Op meerdere dood gevonden edelherten is namelijk DNA gevonden van meerdere wolven uit de roedel.
Titel: Hier wordt wolven-DNA getest
Datum: 11-03-2020
Bron: RTV Drenthe
Een wolf is heel schuw en laat zich niet zo snel zien. Af en toe staat er eentje voor een wildcamera, maar als we meer willen weten over bijvoorbeeld de herkomst van het dier dan is sporenonderzoek heel belangrijk. We nemen een kijkje in het laboratorium van Wageningen Environmental Research waar wolven-DNA wordt geanalyseerd.
Titel: Meer onderzoek naar wolven in Drenthe
Datum: 11-03-2020
Bron: RTV Drenthe
Uit DNA-onderzoek blijkt dat een mannetjeswolf ruim twee maanden in het Noorden rondzwierf. Dat is bijzonder, want dat doet ie doorgaans alleen als er ook een vrouwtje is. Van een vrouwtje zijn nog geen sporen gevonden. Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland geeft aan dat het onderzoek naar de wolf in Drenthe daarom wordt geïntensiveerd.
Titel: ‘De wolf is een symbool van ongerepte natuur’
Datum: 11-03-2020
Bron: RTV Drenthe
Wat is natuur? Een vraag waar Martin Drenthen zich mee bezig houdt. De milieufilosoof en universitair hoofddocent filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen schrijft over wilde natuur in ons land en is mede-auteur van het boek ‘De wolf is terug’. Hij vindt het wel spannend zo’n wolf in ons volle Nederland.
Titel: Hoe beïnvloeden wolven de begroeiing?
Datum: 11-03-2020
Bron: RTV Drenthe
Herten passen hun gedrag aan als er wolven rondlopen. De herten zijn in een ‘landscape of fear’ waakzamer en kauwen dan minder aan jonge boompjes. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Annelies van Ginkel uit Orvelte.
Titel: ‘We zien echt dat er heel veel onrust is’
Datum: 11-03-2020
Bron: RTV Drenthe
Jan Bloemerts, regiobestuurder van LTO Noord, ziet de wolf vooral als een bedreiging voor de schapenhouderij in ons land. “Ik zie in Duitsland dat veel schapenboeren in wolvengebied er mee ophouden,” zegt hij. Het roofdier had wat hem betreft dan ook niet naar ons land hoeven komen.
Titel: Opnieuw leren leven met een grote carnivoor
Datum: 11-03-2020
Bron: RTV Drenthe
Hoe kan je samenleven met grote roofdieren zoals de wolf? In elk land wordt er anders mee omgegaan. Dries Kuijper, wolvenonderzoeker in Polen, onderzocht onder meer de conflicten tussen mensen en wolven. “Afschieten lijkt een goede oplossing, maar valt in de praktijk tegen.”
Titel: ‘We staan aan het front van de olievlek’
Datum: 11-03-2020
Bron: RTV Drenthe
Hoeveel wolven zijn er in ons land? Waar lopen ze precies rond? Relevante vragen sinds de terugkeer van de wolf in Nederland. Hugh Jansman, ecoloog bij het onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research, houdt zich bezig met het monitoren van de wolf op Nederlandse bodem.
Titel: Vijf jaar wolven in Drenthe: zoveel schapen werden er doodgebeten’
Datum: 06-03-2020
Bron: RTV Drenthe
De wolf leefde tot 1780 in Drenthe. Het dier stierf uit in onze provincie omdat er veel op werd gejaagd. Na 1881 werd het dier ook niet meer in andere delen van Nederland gespot. Na 235 jaar van afwezigheid werd de wolf in 2015 langs de N381 gespot. Lang heeft het tripje van die wolf niet geduurd. Het dier verbleef vijf dagen in Drenthe en greep vier schapen.
Titel: Brandweerman Harnold uit Epe reed de wolf dood: ‘Ik ben er absoluut niet trots op’
Datum: 05-03-2020
Bron: De Stentor
In een flits zag hij een wolf in het licht van zijn koplampen. ,,Als een dia: één beeldje’’, zegt Harnold Stoffer uit Epe. Het volgende moment een knal, waarna hij zijn auto rustig de berm in stuurde. ,,Ik wist bijna honderd procent zeker dat het een wolf was.’’

Harnold Stoffer (52) wil eenmalig vertellen over zijn aanrijding met de wolf, omdat hij en zijn vrouw Corinne geschrokken zijn van de reacties op internet. En omdat hij duidelijk wil maken dat hij absoluut niet roekeloos heeft gereden. ,,Ik ben juist een natuurliefhebber en ken de weg goed. Ik weet dat daar veel wild loopt. Dat het uitgerekend mij overkomt en dat het dan uitgerekend een wolf is…’’
Titel: Aangereden wolf was gezond
Datum: 04-03-2020
Bron: De Stentor
Het gaat om een jong mannetje van 39 kilo, dat in prima conditie was’’, vertelt patholoog Jooske IJzer als ze net klaar is met de sectie. De wolf had een ‘goed gevulde maag’. ,,En het is overleden door – zoals wij dat noemen – trauma. De wolf is bezweken door grote interne bloedingen en dat past bij het verhaal van een aanrijding.’’ Volgens IJzer zijn er geen omstandigheden waardoor de wolf ‘vatbaarder was voor verkeersaanrijdingen’. ,,Hij heeft dus pech gehad.’’
Titel: Jonge wolf overlijdt na aanrijding bij Epe
Datum: 04-03-2020
Bron: De Gelderlander
In de bosrijke omgeving van Epe is vanmorgen vroeg een wolf doodgereden. Dat bevestigt boswachter Ger Verwoerd aan de Stentor. Het gaat om een jong mannetje.’

Reacties zijn gesloten.