Nu de wolf ook is gesignaleerd in het begrazingsgebied van de schaapskudde Epe-Heerde, zullen ook daar de nodige maatregelen genomen gaan worden. Omdat de wolf in principe niet springt, maar graaft, zal gewerkt moeten worden aan laag bij de grondse afrastering met stroomdraad.
Bezoekers van de schaapskudde Epe-Heerde moeten er op bedacht zijn dat een bezoek aan de dieren vanaf zaterdagavond 4 juli pijnlijk kan zijn. Vier van de zes weilanden worden door vrijwilligers van de stichting Wolf Fencing van stroomdraad voorzien om te voorkomen dat wolven schapen en geiten op de Renderklippen te grazen nemen. De maatregelen zijn hoognodig omdat in het leefgebied van de kudde wolven(sporen) zijn gesignaleerd.
Schapenhouders in het Veluwse territorium van de wolf kunnen vanaf nu subsidie aanvragen voor een wolfwerend raster. Dat heeft de provincie Gelderland bekendgemaakt.
Een opvallend verschijnsel in het Drents-Friese Wold. Reeën passen daar hun gedrag aan als er honden rondlopen. Hetzelfde gebeurt waarschijnlijk als een wolf ten tonele zou verschijnen.
Een aantal weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat een wolf twee jaarlingen in het Duitse Nienburg heeft opengereten. Na diverse DNA-tests blijkt dat de omgekomen jaarlingen ook echt slachtoffer zijn geworden van een wolvenaanval.
Veel mensen zijn blij met de comeback van de wolf maar schapenboeren horen daar niet bij. Veel schapen worden doodgebeten. In Gelderland trekt de provincie een half miljoen uit om de dieren en ander vee te beschermen tegen de wolf. Maar de boeren hebben er weinig vertrouwen in.
De Friese Staten namen afgelopen week een opmerkelijk besluit over de wolf. Een meerderheid van CDA, VVD, PVV, CU en FvD wil Friesland ‘vrij van wolven’ maken. Dat leidde tot afkeuring en hilariteit bij andere partijen: de wolf mag volgens Europese richtlijnen immers niet bejaagd worden.
De provincie trekt een half miljoen euro uit voor schapen- en geitenhouders op de Veluwe die hun vee tegen wolven willen beschermen. Dat heeft het provinciebestuur woensdag besloten.
Het schaap dat vorige maand in Lierop werd doodgebeten is het werk van dezelfde wolf die eerder vier Schotse Hooglanders aanviel. Dat blijkt uit DNA-onderzoek.
De waarnemingen van de wolf in het Planken Wambuis noemt het raadslid Pieter Gerard van den Berg (GroenLinks) een bijzonder feit en een ,,belangrijke bijdrage in de discussie over wolven en beheer van de natuurgebieden die Ede rijk is.” Zijn partij verwelkomt ,,graag de wolf op ons grondgebied.”
D66, GroenLinks en onafhankelijk raadslid Siemon ter Heide hebben bij de gemeenteraad van Ooststellingwerf de motie ‘Roodkapje’ ingediend om de wolf welkom te heten. Provinciale Staten namen vorige week een motie aan om de wolf tegen te houden in Fryslân. Enkele partijen in Ooststellingwerf komen nu met een motie voor de komst van de wolf. “De wolf is een beschermde diersoort en als je denkt dat je die wilt of kunt tegenhouden, dan geloof je in sprookjes. Ook de angst voor de wolf is een sprookje.”
Als boeren dode schapen of veulens vinden, wijzen ze volgens Wolvenplatform Nederland veel te snel naar de Wolf.Wij, de beheerders van Wolvenplatform Nederland, hebben de intentie om de wolf een eerlijke kans te geven in Nederland. Wat ons opvalt, is dat in de media een ware hetze is ontstaan tegen de wolf. Wat absoluut niet hoeft. Een boer die drie keer bezoek heeft gehad van dezelfde wolf en waarvan veel schapen zijn gedood, weigert elke vorm van hulp die hem is aangeboden. Maar zoekt de media wel steeds op.
Je hebt op de hei tussen Arnhem en Ede vast wel eens een schaapskudde gezien. Deze schapen blijven voorlopig dichtbij huis, want de wolf loopt rond in natuurgebieden rondom Arnhem en Ede.
Het was niet ‘het’ weekend van schapenhouder Hans van Lieshout uit Sterksel. Vrijdagochtend beet een loslopende hond een van zijn schapen dood en zondagochtend deed de wolf die in Zuidoost-Brabant verblijft het met twee dode schapen nog eens dunnetjes over. Voor Van Lieshout is de lol eraf. “Gebeurt het nog een keer door de wolf dan is de kans groot dat ik ermee stop.”
De wolf heeft een natuurlijke functie in de voedselketen en die moet je niet weren. Vanuit de gemeenteraad van Ooststellingwerf komt een protestactie op gang tegen het standpunt van het provinciaal bestuur. Op 17 juni namen provinciale staten een motie aan om Friesland wolfvrij te houden, al is niet duidelijk hoe dat dan moet.
Het voorstel van Provinciale Staten om de wolf uit Fryslân te houden, is praktisch en juridisch ‘een compleet drama’. Dat zegt wolvendeskundige Glenn Lelieveld. Een week geleden besloot het Europees Hof van Justitie nog dat een wolf alleen aangepakt mag worden als het beest een gevaar vormt voor de mens, dat is nu niet het geval.
Laat wilde zwijnen en damherten toe tot Drenthe. Wolven zijn daar dol op en zullen dan minder snel hun tanden zetten in een schaap. Dit zegt wolvenspecialist Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging Nederland. Volgens hem maakt het dunbevolkte Drenthe kans om naast Gelderland het favoriete gebied te worden van de te verwachten wolvenpopulatie.
De wolf die in mei de gemoederen in Heusden en omgeving flink bezighield, is vermoedelijk op de terugweg naar Brabant. Vrijdagochtend werd de wolf in de omgeving van Turnhout in België aangereden door een bestelwagen. Later op de dag kwamen er meldingen dat de wolf op de weg terug naar Brabant zou zijn.
Nederlanders zien de wolf liever gaan dan komen, of vinden de wolf juist een aanwinst voor de Hollandse natuur. Dat blijkt uit een deze week verschenen draagvlakonderzoek. Het merendeel (57 procent) van de Nederlanders omarmt de wolf. Dat was in 2012 nog 45 procent. Toen waren er nog geen wolven in Nederland gesignaleerd.
Als ergens in Nederland een schaap is doodgebeten, is de kans groot dat Henk Emmerzaal wordt opgeroepen. Hij is een van de de drie schade-experts van het land. ,,Een wolf is banger voor u dan dat u voor hem bent.”
Forum voor Democratie wil dat het provinciebestuur met een plan van aanpak komt om Flevoland ‘wolfvrij’ te houden. Het college wordt opgeroepen om hiervoor met alle belanghebbenden aan de slag te gaan. De politieke partij dient daarvoor aanstaande woensdag een motie in.
De twee wolven die de afgelopen maanden in Brabant zijn gezien, komen uit heel verschillende delen van Europa. De wolf die in mei in Heusden meer dan zestig schapen doodbeet, komt uit de regio Bremen in Noord-Duitsland. En de wolf van de Strabrechtse Heide is afkomstig uit de Franse en Italiaanse Alpen. Het is voor het eerst in honderden jaren dat wolven uit die delen van Europa in hetzelfde gebied komen.
Mannetjeswolf GW1261m lijkt een territorium te hebben in Drenthe. Er is net niet voldoende DNA-bewijs om het officieel aan te tonen, maar de voorbereidingen voor vestiging van het dier zijn al in gang gezet.
Het is onduidelijk hoe het gaat met drie van de vijf wolven, die vorig jaar op de Noord-Veluwe werden geboren. Een van de welpjes werd begin maart bij Epe doodgereden. Dat vermoeden was er al, maar DNA-onderzoek heeft het nu bevestigd. Van een ander mannelijk welpje zijn keutels gevonden, maar de drie andere welpen zijn ‘spoorloos’.
Een hek op de grens is de enige manier om Friesland wolfvrij te houden. Vijf vragen over een ‘nietszeggende’ en ‘juridisch onhoudbare’ aangenomen motie van Provinciale Staten. Conclusie: met de wolf moet je leren leven, of je wil of niet. Hoe houd je een wolf buiten Friesland? ,,Niet’’, zegt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. ,,Een wolf mag je simpelweg niet weren.’’
Geen grensmuur, raster of slotgracht, maar een commissie moet voorkomen dat de wolf de Friese provinciegrens oversteekt. Daartoe riep een meerderheid in Provinciale Staten woensdagavond op.
Een mannetjeswolf uit de Frans-Italiaanse Alpen zwerft sinds eind maart door Noord- en Midden-Limburg en het zuidoosten van Brabant. Deze wolf heeft onder meer schapen in Nederweert en Well gedood.
Een kleine meerderheid van de Friese Statenleden vindt dat de wolf zich niet in Friesland mag vestigen. Daarmee is de motie van VVD, CDA, FvD en PVV aangenomen.
Een hek om Friesland, verdoven én uitzetten of zelfs afschieten. De wolf moet worden geweerd uit Friesland, zo bepaalden de Provinciale Staten woensdag. En dus zullen deze opties worden onderzocht. Maar waarom de wolf weren als je ze iets kan (af)leren?
De wolf mag zich niet vestigen in Friesland. Dat vindt een kleine meerderheid van Provinciale Staten in Friesland die gisteravond een motie aannam tegen de wolf.
De meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat de wolf welkom is in Nederland. Dat is een van de conclusies van een onderzoek door het bureau Motivaction in opdracht van minister Schouten.
De terugkeer van de wolf in Nederland doet de gemoederen bij Drentse politici hoog oplopen. Links benadrukt bij herhaling dat het om een beschermde diersoort gaat, rechts spreekt van een schapenmoordenaar.
De meeste Nederlanders (73%) vinden dat boeren (deels) de schade door wolven vergoed moeten krijgen van de overheid. Dat blijkt onder een onafhankelijk onderzoek onder 2.060 Nederlanders in opdracht van het ministerie van landbouw. Ook vindt het overgrote deel van de ondervraagden (68%) dat de overheid boeren moeten steunen door preventiemaatregelen tegen de wolf (deels) te vergoeden.
Er is veel onwetendheid over de wolf bij de Drentse politiek. En daarnaast staan de politieke partijen lijnrecht tegenover elkaar staan op dit onderwerp. Dat bleek vandaag tijdens het wolvendebat in Provinciale Staten.
Speciale begeleiders die dierhouders en dorpsinwoners informeren over de wolf. En kinderen die al op jonge leeftijd op school uitleg krijgen over het dier en alle bijkomende beschermingsmaatregelen.
Als de wolf zijn intrede doet op Park de Hoge Veluwe groeien de zandverstuivingen en droge heiden dicht. Dat is de angst van het park, staat in een zienswijze.
De provincie Drenthe krijgt een gebiedscommissie om schade aangericht door wolven te voorkomen. In de commissie zitten vertegenwoordigers van de schapensector, landbouw- en natuurorganisaties. Harry Oosterman, burgemeester van de gemeente Weststellingwerf, is aangesteld als onafhankelijk voorzitter.
Knuffelen of afschieten? Drentse politiek is verdeeld over de wolf De ene partij wil de wolf het liefst knuffelen, de ander het liefst afschieten. De meningen in Provinciale Staten over of er plek is voor wolven in Drenthe lopen ver uiteen. Een aantal partijen wil afspraken maken over het aantal wolven dat zich in Drenthe mag vestigen. Maar zulke afspraken kan en mag je helemaal niet maken.
,,Als ik een geweer had en ik had die wolf gezien dan had ik hem doodgeschoten”, schapenhouder Koop Klaassens (77) uit Zwiggelte is woedend. Twee van zijn schapen werden in de nacht van zondag op maandag zo zwaar toegetakeld dat de dieren het niet overleefden. Hij is ervan overtuigd dat dit het werk is van een wolf.
Provincie Noord-Brabant richt samen met betrokken partners een platform wolvenschade in om zich beter voor te bereiden op de komst van zwervende wolven. Het platform wordt geleid door Pieter van Geel, voorzitter van de wolvencommissie in Gelderland.
De wolfwerende hekken die de provincie heeft uitgeleend aan veehouders in het gebied rond Heusden kunnen weer worden weggehaald. De zwervende wolf die een slachting aanrichtte onder schapen in de regio is vrijwel zeker weer vertrokken. “We zijn erg blij dat onze preventieve inzet heeft gewerkt”, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Elies Lemkes-Straver.
De wolf die in de omgeving van het Brabantse Heusden half mei tientallen schapen doodbeet, verblijft niet meer in Nederland. Het roofdier is doorgetrokken naar België, waar hij in Duffel (onder Antwerpen) meerdere schapen doodde. Dat meldt het Belgische Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO).
Begin mei werd vlak bij Hasselt in België een pas geboren veulen dood gevonden. Het leek dood gebeten en was deels opgegeten. Uit sporenonderzoek is nu gebleken dat het veulentje niet is aangevallen en gedood door een wolf meldt VRT Nieuws op de website.
Overijssel moet een gebiedsgericht wolvenpreventieplan opstellen, waarin wolfvrije zones, regulering van het aantal wolven en andere beheersmaatregelen worden opgenomen. Dat stelt de CDA-Statenfractie.
Een wolf is in de EU ook beschermd buiten zijn natuurlijke leefomgeving. Als het dier terechtkomt in een gebied waar mensen wonen, mag hij niet zonder expliciete toestemming van de nationale bevoegde instantie worden gevangen of verplaatst, oordeelt het Europees Hof van Justitie.
De Schotse hooglanders die enkele weken geleden dood werden aangetroffen nabij Someren-Eind zijn aangevallen door een wolf, dat blijkt uit het DNA-onderzoek wat uitgevoerd is op de dode dieren.
Denk nu al na over een beheerplan, voor als wolven in de toekomst overlast veroorzaken in Overijssel. Die oproep doet de Overijsselse CDA-fractie aan de provincie. De partij verwijst naar de problemen in Brabant en de roedels in Gelderland, waarvan de jongen op termijn op zoek moeten naar een eigen leefgebied. Pas nadenken over een beheerplan als er sprake is van overlast door wolven, is volgens de fractie te laat.
Vestiging van een wolf betekent dat een gebied zich min of meer automatisch kwalificeert als Natura 2000-gebied. Dat heeft gevolgen: een weg aanleggen of een windmolen plaatsen kan moeilijker worden. De nationale overheid moet het initiatief nemen, maar Europa kan ingrijpen, want de natuur moet beschermd worden en zich herstellen.
Bij de schaapskooi in Epe zijn voorzorgsmaatregelen genomen om de wolf tegen te houden. Aan het hek zijn stroken plastic vastgemaakt, die de wolf moeten afschrikken.
Wolven hebben in Nederland al minstens 370 schapen gedood. Op de Veluwe is een roedel gevestigd en er zwerven meerdere individuele wolven door het land. Ze gaan geraffineerd te werk en leren hun jongen hoe ze schapen moeten doden. Hoe werkt het brein van de wolf en wat kunnen boeren doen?
De wolf die de afgelopen weken de regio Heusden en Wijk en Aalburg in zijn greep hield, is weg uit Brabant. Het mannetje werd op Tweede Pinksterdag voor het laatst in natuurgebied de Moerputten bij Den Bosch gezien en sindsdien zijn er ook geen meldingen meer geweest van dode schapen. Wolvendeskundige Johan Mees van Wolven in Nederland vermoedt dat de wolf inmiddels in de regio Antwerpen is.
Wolven hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar al 155 schapen gedood in Nederland. Zeven daarvan werden medio april in Vorden en Ruurlo doodgebeten, maar de meeste schapen vielen recent ten prooi aan de losgeslagen wolf in Brabant. Andere dieren zijn ook niet langer veilig voor de wolf, bewijst de dood van een geit en een Schotse Hooglander.
Het was 100 procent zeker een wolf, die eind april twee schapen en een lam in het buitengebied van Vorden en Ruurlo heeft gegrepen. De twee schapenhouders kregen deze week de uitslag van de dna-sporen van de dader.
Niet een wolf, maar een hond heeft een aantal schapen eind april gebeten in het buitengebied van Zeewolde. Een lammetje werd doodgebeten en zeker drie schapen waren gewond.
De jonge wolf die recent in de gemeente Heusden liep is vermoedelijk al weer verder getrokken, maar je weet het als schapenhouder natuurlijk nooit. En dus koos een schapenboer in Bokhoven eieren voor zijn geld en liet de wei langs de Bokhovense Maasdijk voorzien van een speciale afrastering, een wolf fence.
De wolf die tientallen schapen doodde rond Heusden, sloeg waarschijnlijk ook toe in Altena. Dat roept vraag op: hoort het dier thuis in de regio? ‘Nee’ zeggen veehouders, al is dat volgens natuurorganisaties te kort door de bocht. ,,We gaan vaker wolven zien.”
Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant moeten samen met het rijk en het IPO in overleg hoe moet worden omgegaan met de aanwezigheid van wolven. Statenleden van de coalitiepartijen VVD, CDA en Forum voor Democratie roepen hun gedeputeerden in een motie op tot actie.
De Schotse Hooglanders van Jos Leenders uit Someren-Eind zijn eind april inderdaad aangevallen door een wolf. Dat heeft DNA-onderzoek op een van de gedode dieren uitgewezen, meldde wethouder Louis Swinkels donderdagavond aan de politiek.
Als een rondtrekkende wolf zich vestigt en een roedel vormt in een primair agrarisch gebied – bijvoorbeeld de Flevopolder – dan kan vanuit Brussel al snel de verplichting volgen om het leefgebied van die roedel aan te merken als Natura 2000-gebied voor de wolf. ,,Ik denk dat maar heel weinig boeren dit beseffen”, waarschuwt natuurbeschermingsjurist Arie Trouwborst.
Veehouders zijn op hun hoede, natuurliefhebbers zijn dolenthousiast. Er is na 120 jaar weer een wolf in Brabant. Na onderzoek van de provincie in de regio Heusden lijkt het erop dat het om één wolf gaat: een mannetje uit Duitsland. Maar waarom zit die wolf hier, waarom is hij zo actief én is dit het begin van een wolvenpopulatie in Brabant?
De VVD in Friesland is de wolf liever kwijt dan rijk. Het roofdier, dat al voor problemen zorgde in Groningen en Noord-Brabant, heeft zich nog niet gevestigd in de noordelijke provincie. Volgens Provinciaal Statenlid Marten Dijkstra is dat echter een kwestie van tijd. Hij dient namens de VVD een motie in om de wolf te weren uit Friesland.
Er moeten wolfvrije gebieden komen in Gelderland, dat vindt het CDA. ‘De afgelopen tijd zijn onder andere schapen ten prooi gevallen aan een wolf. Een drama voor de boeren en voor de dieren. Wij pleiten daarom voor wolfvrije gebieden’, zo stelt Statenlid Arjan Tolkamp.
De wolf is vrijdagochtend voor het eerst gespot in Klundert. Het roofdier werd rond 07.30 uur gezien in een weidestrook. Meldster Jolanda zag het imposante dier lopen, terwijl ze haar honden uitliet.
Het was een ontmoeting om nooit te vergeten. Zeeuwse boswachter Paul Begijn stond gisteravond in de buurt van Den Bosch oog in oog met een wolf. “Waanzinnig!” Grote vraag is natuurlijk: kunnen we straks ook wolven in Zeeland spotten?
De vele aanvallen op schapen in de regio Heusden zijn het werk van één wolf. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie. Uit het DNA dat gevonden is op de dode schapen blijkt dat het gaat om een mannetje uit een roedel in Duitsland.
Brabantse schapenhouders vrezen de wolf en met goede reden. Meerdere dieren in de provincie zijn al aan het roofdier ten prooi gevallen. Maar wat moet een boer nou precies doen als zijn schapen zijn gegrepen door een wolf? Wanneer grijpt de overheid in en krijgen getroffen boeren hun kosten vergoed?
Amateurfotograaf Andre Bonga heeft maandagochtend vroeg dé wolf in vol ornaat weten vast te leggen in natuurgebied de Moerputten, tussen Den Bosch en Cromvoirt. Het zijn iconische foto;s van het roofdier dat zich sinds enige tijd weer in nederland heeft gevestigd. “Hij had me in de smiezen en keek me recht aan”, aldus Bonga.