Februari

Titel: Van deze foto worden wolvenkenners wild: ‘Waarschijnlijk wéér welpjes, waanzinnig!’
Datum: 28-02-2020
Bron: De Stentor

De Veluwe kan zich opmaken voor nóg meer wolvenwelpjes. Dat zegt boswachter Lennard Jasper op basis van een recente foto van het Veluwse wolvenpaar. De kans is namelijk groot dat de twee opnieuw gaan paren. ,,Dit is waanzinnig.’’

Titel: Kuddewaakhond niet overal toepasbaar
Datum: 28-02-2020
Bron: Nieuwe Oogst

Kuddewaakhonden kosten geld en veel tijd. Ook zijn ze in Nederland niet overal toepasbaar. Dat blijkt uit een tweejarige pilot bij twee natuurbegrazingskuddes die onlangs in opdracht van BIJ12 is afgerond.

Titel: Deze honden houden wolven weg bij de schapen op Sallandse Heuvelrug, maar duur is dat wel
Datum: 27-02-2020
Bron: De Stentor

Schaapskuddes met honden beschermen tegen aanvallen van een wolf: het werkt, maar het is wel relatief duur. En niet overal in ons drukbevolkte land toepasbaar. Dat blijkt uit een tweejarige pilot in opdracht van Bij12, dat aanvallen van wolven (zoals mogelijk afgelopen weekeinde in Emst) inventariseert en afhandelt.

Titel: Schapenboeren ongerust na doodgebeten schaap: is de wolf terug?
Datum: 25-02-2020
Bron: Omroep Brabant

BOEKEL – De onrust onder schapenhouders is weer helemaal terug. Hobbyboer Wout Verstraten (57) uit Boekel vond maandagochtend een doodgebeten schaap in de wei. Waarschijnlijk heeft een wolf toegeslagen. “Dit is bizar.”

Titel: Twee schapen doodgebeten bij kinderboerderij Het kukelnest in Goor
Datum: 24-02-2020
Bron: Tubantia

GOOR – Op kinderboerderij Het Kukelnest in Goor zijn in de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag twee Ouessant-schapen doodgebeten. Waarschijnlijk door een hond, maar er wordt niet uitgesloten dat een wolf verantwoordelijk is.

Titel: Vijf dode schapen op een dag: heeft de Noord-Veluwse wolvin weer toegeslagen?
Datum: 24-02-2020
Bron: De Stentor

In Emst zijn zondag vijf schapen gedood. Dna-onderzoek moet uitwijzen of dat het werk is geweest van een wolf. In september vorig jaar sloeg wolvin GW998f nog toe in Emst, toen ze op één dag veertien slachtoffers maakte.

Titel: Kleine wolfjes worden groot: zijn de welpen van vorig jaar nog wel op de Veluwe?
Datum: 20-02-2020
Bron: Omroep Gelderland

Arnhem – Het is nog onduidelijk of de vijf welpen van het wolvenpaar van vorig jaar nog op de Veluwe rondlopen. Volgens Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging zijn het inmiddels ‘pubers’ die op een gegeven moment hun eigen weg gaan. Gevestigde wolven eten wild, maar als jonge dieren gaan struinen dan kunnen ze schapen langs de route aanvallen..

Titel: Beschuit met muisjes? Wolven gaan ‘zo goed als zeker’ paren
Datum: 20-02-2020
Bron: Omroep Ede

Otterlo – Er is goede hoop dat het wolvenpaar op de Noord-Veluwe voor nageslacht zorgt. De reu en de wolvin worden samen geregeld vastgelegd op camera’s die in de bossen zijn opgehangen. Het wolvenmeldpunt deelt nu een recente foto, waarop de twee wolven in de nacht te zien zijn. ‘Het is nu paartijd. We hebben goede hoop dat er deze zomer weer jonge welpen geboren worden’, verteld Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging.

Titel: Maatregelenpakket ter voorkoming wolvenschade aangeboden aan GS
Datum: 13-02-2020
Bron: Provincie Drenthe

Op 11 februari heeft er voor de vierde keer een rondetafelgesprek plaatsgevonden waarin de provincie Drenthe met verschillende vertegenwoordigers van de schapenhouderij, landbouw en natuurorganisaties heeft gesproken over de aanwezigheid van de wolf in Drenthe. De betrokken partijen hebben op verzoek van de provincie afgelopen maanden onder voorzitterschap van Albert Kerssies gewerkt aan een advies over de maatregelen die nodig zijn om schapen te beschermen tegen een aanval van de wolf.

Titel: Praktijk vraagt om doeltreffend wolvenpakket Drenthe
Datum: 13-02-2020
Bron: Nieuwe Oogst

Vertegenwoordigers van de Drentse schapenhouderij, landbouw en natuurorganisaties dringen bij het provinciebestuur aan op afdoende beschermingsmiddelen tegen de wolf.
UPDATE: Lees nieuwsbericht hierboven voor actueel bericht

Titel: VVD pleit voor wolvenhek van ‘Lemmer tot Lauwersoog’ (NL)
Datum: 07-02-2020
Bron: Nieuwe Oogst

Schapenhouders moeten bij een wolvenaanval ook indirecte schade, zoals het verwerpen van lammeren, vergoed krijgen. Dat stelt het Friese VVD-Statenlid Marten Dijkstra in Statenvragen aan het provinciebestuur. Hij wil daarnaast ook een wolvenhek van ‘Lemmer tot Lauwersoog’ optrekken.

Titel: Schapen in Brabant aangevallen door wolf (NL)
Datum: 06-02-2020
Bron: Reformatisch Dagblad

Drie schapen in Venhorst en Boekel in Noord-Brabant zijn in december ten prooi gevallen aan een wolf. Dat is dinsdag gebleken uit DNA-onderzoek, aldus BIJ12, de organisatie die voor de provincies onder andere wolvenschade afhandelt. De laatste maanden waren er al meldingen van mensen die meenden dat ze in Oost-Brabant een wolf hadden gezien. DNA-onderzoek wijst nu uit dat er in elk geval een wolf is geweest.

Titel: DNA-onderzoek: wolf beet schapen dood bij Appelscha en Boornbergum (NL)
Datum: 06-02-2020
Bron: Leeuwarder Courant

Acht schapen die tussen 2 en 5 december werden gevonden in de buurt van Appelscha, zijn door een wolf doodgebeten. Dat geldt ook voor vier dode schapen die op 11 december bij Boornbergum werden aangetroffen.

Titel: Wolf beet de schapen in Zwiggelte dood (NL)
Datum: 06-02-2020
Bron: RTV Drenthe

De dode schapen die in Zwiggelte zijn gevonden, drie op 15 december en drie op 30 december, zijn het slachtoffer geworden van een wolf. BIJ12 publiceerde vandaag de uitslag van het DNA-onderzoek. BIJ12 houdt zich voor de provincie Drenthe bezig met schade die wilde, beschermde dieren kunnen veroorzaken: ‘faunaschade’.

Titel: Wolf beet drie schapen dood in Boekel en Venhorst (NL)
Datum: 04-02-2020
Bron: Omroep Brabant

BOEKEL – De schapen die in december dood werden gevonden in Boekel en Venhorst zijn gedood door een wolf. Dat bevestigt BIJ12 na berichtgeving door het Brabants Dagblad. BIJ12 handelt namens de provincies schade af aan fauna, in dit geval dus de doodgebeten schapen.

Titel: Op het menu van de gevestigde wolf staat vrijwel geen vee (NL)
Datum: 04-02-2020
Bron: Nu.nl

In slechts 0,3 procent van de ruim driehonderd onderzochte wolvendrollen zijn restanten van vee gevonden, blijkt uit recent gepubliceerd Duits onderzoek, meldt de Zoogdiervereniging aan NU.nl. Het overgrote deel van het menu van wolven bestaat uit wild, zoals reeën, edelherten en wilde zwijnen.

Titel: Wolf veroorzaakt stress bij schapen en boer in lammertijd (NL)
Datum: 03-02-2020
Bron: RTV Drenthe

Nu de wolf zich lijkt te vestigen in Drenthe en de lammertijd bij veel schapenhouders aanbreekt, zorgt dat voor veel bezorgdheid. Boeren zijn bang dat een deel van de lammeren dood ter wereld komt, vanwege de stress die schapen ervaren als een wolf de kudde bezoekt.

Titel: Opnieuw schapen doodgebeten in Drenthe (NL)
Datum: 02-02-2020
Bron: RTV Drenthe

Eigenaar Rolf Smit schrok behoorlijk van de ravage die hij vanochtend aantrof in de wei. “Twee van de schapen waren meteen dood. Die misten een rib en keek je zo naar binnen. Het vel was er helemaal afgetrokken”, vertelt hij. Twee andere schapen waren ernstig toegetakeld en moesten worden afgemaakt. “Bij de laatste moest de staart worden geamputeerd.”

Reacties zijn gesloten.