De wolvenroedel op de Noord-Veluwe lijkt de smaak van schapen te pakken te hebben. Na de aanval op het koppel schapen van Matthew Gorkink vorige week, was het afgelopen weekend raak bij Jan Willem Lagerweij. Vijf schapen waren doodgebeten, zes andere waren dusdanig verwond dat ze afgemaakt moesten worden. Volgens Lagerweij lijdt het geen twijfel: ,,Dit is het werk van de wolven.’’
Een wolvenpaar bij Nordhorn, net over de grens bij Denekamp, heeft in elk geval één en mogelijk meer welpen. Dat meldt de Landesjägerschaft Niedersachen in de laatste Wolfsmonitoring. In maart werd nog gemeld dat een wolf zich definitief in het gebied had gevestigd, al verbleef het dier al jarenlang geregeld in de regio.
Regelmatig is de wolf de afgelopen maanden gesignaleerd in Brabant. Heeft de wolf zich nu officieel gesetteld? Coördinator Wolvenmeldpunt Nederland Glenn Lelieveld legt uit hoe de situatie ervoor staat.
Matthew Gorkink (21) uit Epe was compleet uit het veld geslagen toen hij afgelopen week vijf van zijn schapen dood aantrof. Hoogstwaarschijnlijk door toedoen van een of meerdere wolven: ,,Twee schapen waren helemaal uit elkaar gescheurd. De ingewanden lagen door het hele weiland.’’
Regelmatig is de wolf de afgelopen maanden gesignaleerd in Brabant. Heeft de wolf zich nu officieel gesetteld? Coördinator Wolvenmeldpunt Nederland Glenn Lelieveld legt uit hoe de situatie ervoor staat.
Op de Strabrechtse Heide bij Heeze en Sterksel zijn de afgelopen weken drie schapen doodgebeten. Ze werden in hun keel gegrepen. Gezien hun verwondingen, kan dit door een wolf zijn gedaan.
Een wolf van Frans-Italiaanse afkomst heeft het voor elkaar gekregen om het Brabantse proviciebestuur in een hogere versnelling te zetten. Er wordt nu vervroegd provinciebreed wolvenbeleid gemaakt.
Een wolf heeft afgelopen weekend mogelijk opnieuw schapen gedood. Het lijkt erop dat de wolf, die dit voorjaar een groot aantal schapen en jonge Schotse hooglanders heeft doodgebeten, zich definitief gaat vestigen op de Strabrechtse Heide.
Limburg gaat samenwerken met Noord-Brabant nu er zich een wolf gevestigd heeft op het grensgebied van de twee provincies. De samenwerking richt zich zowel op de bescherming van de wolf als op het voorkomen van schade en overlast door het roofdier.
Het lijkt erop dat er zich opnieuw een wolf heeft gevestigd in Nederland, op de Strabrechtse Heide in Brabant. Het zou de derde wolf zijn die zich in Nederland vestigt, na Drenthe en op de Veluwe. Wolvenliefhebbers juichen het toe, maar boeren en schapenhouders in Brabant allerminst.
Vakantie vieren in wolvengebied Het is druk in de Drentse natuur met veel vakantiegangers op de wandel- en fietspaden. Ondertussen lijkt de wolf zich rustig te houden. Er zijn sinds eind juni geen aanvallen op schapen gemeld. Maar hij of zij is er wel. Zo is de wolf geregeld te zien op beelden van wildcamera’s in het midden van onze provincie. Maar merkt de vakantieganger ook iets van de wolf?
Hoewel in vrijwel iedere provincie voor- en tegenstanders te vinden zijn van de integratie van de wolf in Nederland, neemt de Provinciale Staten van Friesland nu een heel duidelijk standpunt in. De wolf is daar niet langer welkom. De motie werd door de meerderheid van de Staten aangenomen, omdat er volgens hen geen ruimte is voor de wolf.
Wolven volgen in Nederland een vaste route als ze aan het zwerven zijn. Daarom zouden ook schapen- en geitenhouders in die ‘wolvencorridors’ subsidie moeten krijgen om preventieve maatregelen tegen het roofdier te nemen. Dat stelt de Zoogdiervereniging.
Voor gemeentes hebben wij een module aangemaakt die de gemeente kan gebruiken om zijn inwoners te informeren over de wolf. www.werkgroepwolf.nl/gemeente