April

Titel: Wolven in Someren?
Datum: 30-04-2020
Bron: Siris
Afgelopen tijd verschenen er berichten over de aanwezigheid van wolven in Someren. De inwoners van de gemeente Someren reageerden heftig op dit nieuws. Zijn mijn kinderen nog wel veilig? Moet ik maatregelen nemen om mijn (huis)dieren te beschermen? Er is volgens de gemeente geen reden om ongerust te zijn. De gemeente Someren zet op www.someren.nl de feiten op een rij.
Titel: Wolf richt wéér slachting aan: vijf dode schapen en twee spoorloze lammetjes
Datum: 30-04-2020
Bron: AD
De moordzuchtige wolf lijkt weer te hebben toegeslagen. Het heeft er alle schijn van dat de wolf die woensdag in Culemborg een massaslachting aanrichtte onder een schaapskudde, ook donderdag actief is geweest: op landgoed Mariënwaerdt zijn vijf schapen gedood.
Titel: Binnen zes weken uitsluitsel over wolf die Schotse Hooglanders in Someren-Eind doodde
Datum: 29-04-2020
Bron: ED
Er is DNA afgenomen van de vier gedode Schotse Hooglanders van Jos Leenders uit Someren-Eind. Binnen zes weken wordt duidelijk of de dieren zijn gedood door een wolf. Is dat het geval, dan komt Leenders in aanmerking voor een vergoeding.
Titel: Schokkende beelden: wolf richt slachting aan in Culemborgse schaapskudde
Datum: 29-04-2020
Bron: AD
Jan den Hartogh uit Culemborg dacht woensdagochtend vroeg even dat hij op de set van een horrorfilm verzeild was geraakt. Op het stuk land dat hij verpacht aan een schapenhouder, zag hij tot zijn verbijstering hoe een wolf op gruwelijke wijze het ene na het andere schaap afslachtte. Toen het roofdier de landeigenaar ontwaarde, nam hij spoorslags de benen, de grienden in.
Titel: Opnieuw wolf waargenomen in Drenthe
Datum: 28-04-2020
Bron: Veldpost
Er is opnieuw een wolf in Drenthe gesignaleerd. ‘Er zijn vorige week meerdere telefoontjes binnengekomen over deze wolf, maar er zijn geen details bekend over waar en wanneer precies’, laat Amarins van der Feen woordvoerder van provincie Drenthe weten. Er zijn volgens haar nog geen schademeldingen gedaan.
Titel: Boer Jos vreest dat de wolf opnieuw toeslaat in Someren: ‘Ben er niet gerust op’
Datum: 28-04-2020
Bron: Omroep Brabant
Al voor de vierde keer op rij is een Schotse Hooglander van Jos Leenders doodgebeten, naar alle waarschijnlijkheid door een wolf. Daarom controleert de boer uit Someren extra vaak of het goed gaat met zijn dieren. ”Ik ben er niet gerust op.”
Titel: Vier hooglanders doodgebeten in Someren
Datum: 27-04-2020
Bron: ED
Vier Schotse hooglanders zijn de afgelopen dagen in Someren doodgebeten door een wolf of groep wolven. Dat zegt Saskia Duives, voorzitter vakgroep schapenhouderij LTO Nederland. Voor haar voldoende reden om de provincie te verzoeken een wolvencommissie in te stellen.
Titel: Wolf aan het werk in Zeewolde? Boer vreest van wel na vondst dood lammetje
Datum: 26-04-2020
Bron: De Stentor
De dood van een lammetje in Zeewolde zou wel eens door een wolf veroorzaakt kunnen zijn. Boer Henk Janknegt trof zaterdagochtend een aangevreten lammetje aan te midden van een angstige kudde en schakelde experts van BIJ12 in. Die gaan het DNA onderzoeken.
Titel: Mogelijk wolf actief: lammetje dood en schapen gewond
Datum: 25-04-2020
Bron: Omroep Flevoland
Bij een boerderij in het buitengebied van Zeewolde is zaterdag een lammetje doodgebeten door waarschijnlijk een wolf. Ook zijn zeker drie schapen gewond geraakt. Boer Henk Janknegt kreeg een rolberoerte toen hij de dode en gewonde dieren aantrof in zijn wei.
Titel: Genetisch onderzoek belangrijk bij monitoring van de wolf
Datum: 23-04-2020
Bron: Nature Today
Hoe breng je in kaart waar de wolf zich in Nederland bevindt? En hoe bepaal je bij schade aan landbouwhuisdieren welk dier dit heeft veroorzaakt? Genetisch onderzoek is daarvoor de meest zekere onderzoeksmethode.
Titel: Wolven slaan dit jaar hard toe
Datum: 23-04-2020
Bron: Het Schaap
Wolven veroorzaken dit jaar meer schade onder schapen dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12. De teller staat nu al op 20 bevestigde gevallen.
Titel: Angst, schrik en verbazing in Vorden en Ruurlo: wolf lijkt lammeren en schapen te hebben gedood
Datum: 23-04-2020
Bron: De Geldelander
Wim Neerlaar schrok zich afgelopen zaterdag een hoedje toen hij op zijn land in Ruurlo een van zijn schapen vond: dood en uiteengereten. En dinsdag stond Reini Groot Nuelend verslagen in zijn weiland in Medler na de vondst van een lam met grote bijtwonden in kop en borst. ‘De wolf is hier’, dachten beiden. Een (weliswaar vage) foto van Jan Regelink sterkte beiden in hun vermoeden.
Titel: Wolf verantwoordelijk voor zes gedode schapen in Someren-Eind
Datum: 21-04-2020
Bron: De Limburger
Zes schapen in een weiland bij Someren-Eind zijn vorige maand gedood door een wolf. Dat blijkt uit de resultaten van dna-analyse die door wolvenmeldpunt BIJ12 bekend zijn gemaakt.
Titel: Drentse subsidie voor preventie wolf al bijna op
Datum: 21-04-2020
Bron: Het schaap
Drenthe heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld voor wolfwerende maatregelen. Een laag bedrag. Het Platform KSG wil meer.
Titel: Wolf duikt weer op in Drenthe
Datum: 21-04-2020
Bron: RTV Drenthe
Doodgebeten schapen werden de afgelopen weken wel gevonden, maar de wolf die in Drenthe bivakkeert liet zich niet zien. Tot nu. Onlangs verscheen het dier in de vroege ochtend voor een wildcamera van boswachter Pauline Arends ergens in Midden-Drenthe.
Titel: Wolf sloeg afgelopen maand toe bij verschillende schaapskuddes
Datum: 21-04-2020
Bron: RTV Drenthe
De schapen die de afgelopen maand zijn doodgebeten in Erm, Norg en Veenhuizen, zijn het slachtoffer geworden van een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek.
Titel: Dna bewijst dat wolf eind februari vijf schapen doodde in Emst; totaal aantal dode schapen in 2020 staat al op 75
Datum: 21-04-2020
Bron: De Stentor
De vijf schapen die eind februari werden gedood in het buitengebied van Emst, zijn inderdaad ten prooi gevallen aan een wolf. Dat heeft dna-onderzoek uitgewezen. Welke individuele wolf hier op bezoek is geweest, is nog niet duidelijk. Afgelopen zaterdag werden in Ruurlo ook twee schapen gedood, mogelijk door een wolf.
Titel: Schapenboeren in Drenthe vinden 50.000 euro tegen wolf niet genoeg: Het is een begin
Datum: 20-04-2020
Bron: Dagblad van het Noorden
De 50.000 euro die de provincie Drenthe in totaal beschikbaar stelt aan schapenhouders die preventieve maatregelen willen nemen om wolven te weren, is bij lange na niet genoeg, zeggen boeren. ,,Maar het is een begin.”
Titel: Preventieplan Gelderse wolven klaar voor inspraak
Datum: 20-04-2020
Bron: Het schaap
Schapenhouders kunnen reageren op voorstellen voor het subsidiëren van preventieve maatregelen tegen wolven in Gelderland. Dat kan tot en met 30 april.
Titel: De wolf. Dierenarts Bernd Hietberg ziet het leed van aangevallen dieren én van de boeren
Datum: 19-04-2020
Bron: De krant van midden Drenthe
De wolf. Er zijn natuurliefhebbers die zeggen: daar moet ruimte voor zijn. Anderen huiveren van een dergelijk beest in hun omgeving. Maar wat doet dit met een boer en de dierenarts als je dieren aantreft die gegrepen zijn door de wolf. Dierenarts Bernd Hietberg van DAP Beilen werd meerdere malen opgeroepen nadat de wolf om zich heen greep.
Titel: Sporen uit 2014: was er toen al een wolf in Drenthe?
Datum: 19-04-2020
Bron: RTV Drenthe
De eerste waarneming van een wolf in Drenthe dateert van maart 2015. In Noord-Sleen liep een wolf langs de N381 en werd gefotografeerd. Zwierf er al eerder een wolf rond? Het is niet ondenkbaar, maar er is tot nu toe geen hard bewijs. De prenten die sporenkenner Aaldrik Pot in 2014 vastlegde hebben wel alle kenmerken van die van een wolf.
Titel: Schaapherders zien weinig heil in preventieplan: ‘Vraag me niet af of, maar wanneer wolf toeslaat’
Datum: 19-04-2020
Bron: De Stentor
Schaapherders plaatsen grote vraagtekens bij het plan van de Gelderse Wolvencommissie dat faunaschade op de Veluwe moet voorkomen. In het concept staat onder meer dat regelgeving afschot van de wolf mogelijk moet maken maar dat dat de komende jaren ‘niet of sporadisch aan de orde zal zijn.’ ,,Nederland is te klein en te versnipperd voor de wolf.”
Titel: Wolfwerend hek houdt schaapskudde veilig
Datum: 18-04-2020
Bron: RTV Drenthe
Ze kunnen weer rustig slapen, de schapen én de herders van schaapskudde Het Stroomdal in Schipborg. Want de schapen staan nu ‘s nachts veilig in een weiland, beschermd door een wolfwerend hek.
Titel: Gelderland komt met wolvenpreventieplan
Datum: 18-04-2020
Bron: Nieuwe Oogst
De Gebiedscommissie Preventie Wolvenschade Gelderland heeft een gebiedsgericht preventieplan opgesteld. Dit plan moet na akkoord dienen als basis voor de provinciale subsidieregeling voor wolvenwerende maatregelen.
Titel: Eerste geit doodgebeten door wolf: ‘ik ga uit van een toevalstreffer’
Datum: 17-04-2020
Bron: Omroep Gelderland
De drachtige geit die vorige maand werd doodgebeten in Randwijk, was toch het slachtoffer van een wolf. Het is zover bekend de eerste keer dat een geit in ons land is aangevallen door een wolf, meldt BIJ12.
Titel: Schapenhouders moeten wolven gaan weren met stroomdraad
Datum: 16-04-2020
Bron: RTL Nieuws
Alle schapen- en geitenhouders op de Veluwe moeten voor 2022 rond hun kuddes een afrastering met stroomdraden maken om wolven te weren. Dat adviseert de Wolvencommissie.
Titel: Wolf deed zich mogelijk te goed aan een ree in Duizen: ‘Grote delen van de ribben doorgebeten’
Datum: 16-04-2020
Bron: Eindhovens Dagblad
Mogelijk heeft Duizen in december bezoek gehad van een wolf. Op een perceel aan de Dalemsedijk werd in die periode een dode ree gevonden. De vraatsporen op het kadaver wijzen op een aanval door een wolf.
Titel: Concept preventieplan Gebiedscommissie Preventie Wolvenschade Gelderland gereed
Datum: 16-04-2020
Bron: Platform-ksg
De Gebiedscommissie Preventie Wolvenschade Gelderland heeft sinds vorig jaar gewerkt aan een gebiedsgericht preventieplan, dat als basis zal dienen voor de provinciale subsidieregeling van wolvenwerende maatregelen. Dit proces is uitgemond in een 95% versie van het preventieplan, die vanaf 15 april wordt voorgelegd aan de achterbannen van alle leden van de wolvencommissie. Het Platform KSG is ook vertegenwoordigd in deze zogenoemde ; wolvencommissie’.
Titel: € 50.000 voor maatregelen wolf Drentse schapenhouders
Datum: 16-04-2020
Bron: Boerderij
Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Drenthe stellen € 50.000 beschikbaar voor preventieve maatregelen waarmee schapenhouders hun dieren kunnen beschermen tegen wolven.
Titel: Dit jaar tot € 500.000 budget voor maatregelen wolf
Datum: 16-04-2020
Bron: Boerderij
Het wolvenhek dat een jaar geleden is geplaatst op de Veluwse heide lijkt zijn werk goed te doen. Hoewel er sporen zijn gevonden van de wolf, is de schaapskudde tot op heden veilig.budget voor de subsidie als tegemoetkoming in de kosten van preventieve maatregelen tegen wolven voor dit jaar kan oplopen tot € 500.000 voor Gelderse schapen-en geitenhouders.
Titel: De schapen van Daphne zijn veilig, maar de wolf komt steeds dichterbij
Datum: 16-04-2020
Bron: Regio tv Tiel
Het wolvenhek dat een jaar geleden is geplaatst op de Veluwse heide lijkt zijn werk goed te doen. Hoewel er sporen zijn gevonden van de wolf, is de schaapskudde tot op heden veilig.
Titel: LTO Noord kritisch op Drents wolvenbeleid
Datum: 16-04-2020
Bron: Nieuwe Oogst
LTO Noord is teleurgesteld in de opzet van het provinciaal Drents wolvenbeleid. Gedeputeerde henk Jumelet maakte woensdag bekend dat 50.000 euro beschikbaar is voor preventieve maatregelen.
Titel: Wolvenhek op de Veluwe werkt: kudde is veilig
Datum: 15-04-2020
Bron: Omroep Gelderland
Het wolvenhek dat een jaar geleden is geplaatst op de Veluwse heide lijkt zijn werk goed te doen. Hoewel er sporen zijn gevonden van de wolf, is de schaapskudde tot op heden veilig.
Titel: Gebiedsgericht preventieplan basis voor subsidieregeling van wolvenwerende maatregelen
Datum: 15-04-2020
Bron: Rheden Nieuws
De gebiedscommissie Preventie Wolvenschade Gelderland heeft sinds vorig jaar gewerkt aan een gebiedsgericht preventieplan, dat als basis zal dienen voor de provinciale subsidieregeling van wolf werende maatregelen.
Titel: 50.000 euro voor preventieve maatregelen schapenhouders
Datum: 14-04-2020
Bron: RTV Drenthe
Gedeputeerde Staten stelt 50.000 euro beschikbaar voor preventieve maatregelen waarmee schapenhouders hun dieren kunnen beschermen tegen wolven. Dit gebeurt naar aanleiding van de aanbevelingen die deelnemers van de Drentse wolventafel in februari hebben voorgelegd aan gedeputeerde Henk Jumelet.
Titel: De wolvin en haar rol als roofdier
Datum: 08-04-2020
Bron: Boswachtersblog
De wolf is terug op de Veluwe. Op de Midden Veluwe leeft al ruim anderhalf jaar een wolvin. Ze heeft als toppredator en aasleverancier een grote invloed op dit gebied. Unieke camerabeelden laten zien wat haar plek is in het natuurlijk systeem. Ze blijkt ook een aaseter. Als boswachters leren we elke keer meer over de wolf. In dit blog neem ik u mee in het onderzoek naar kadavers in de natuur.
Titel: De wolf verkent de Veluwe: ‘Gelderland moet rekenen op uitbreiding leefgebied.
Datum: 06-04-2020
Bron: Turbantia
Gelderland moet serieus rekening houden met uitbreiding van het leefgebied van de wolf nu het die op de Zuid-Veluwe is gespot. Dat is belangrijk voor schapenhouders in die omgeving, die nu nog geen vergoeding krijgen voor bescherming.
Titel: Deze exclusieve beelden bewijzen het: wolven op de Noord-Veluwe breiden territorium uit
Datum: 03-04-2020
Bron: AD
Dat de wolven op de Noord-Veluwe op verkenningstocht zijn, bleek onlangs al uit drollen die werden gevonden op plekken die voorheen nog wolf-vrij waren. Nu zijn er ook bewegende beelden die bewijzen dat de roedel hun Veluwse territorium uitbreidt. Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer Noord-Veluwe stelt ze namens het Wolvenmeldpunt beschikbaar. ,,Dit zijn beelden waar we niet op hadden gerekend.”
Titel: Nog meer plekken op de Veluwe waar wolven leven
Datum: 03-04-2020
Bron: Omroep Gelderland
Er zijn drie nieuwe leefgebieden van wolven ontdekt op de Veluwe. Het gaat om twee plekken op de Noord-Veluwe en een op de Zuid-Veluwe, waar wolven in beeld zijn gekomen waar we dat nog niet eerder gezien hadden, vertelt boswachter Lennard Jasper vrijdag aan Omroep Gelderland.
Titel: Wolf is in Drenthe geen toevallige voorbijganger meer
Datum: 03-04-2020
Bron: Nieuwe Oogst
Dat er wolven zijn in Nederland, is een feit. Maar hoe we na ruim 150 jaar weer met dit roofdier moeten omgaan, is nog niet helemaal duidelijk. Drenthe maakt zich klaar voor vestiging van deze toppredator nu daar sinds een paar maanden stelselmatig schapen zijn aangevallen.
Titel: Drentse wolvenregeling bijna rond
Datum: 01-04-2020
Bron: Nieuwe Oogst
Provincie Drenthe komt waarschijnlijk deze maand met een maatregelenpakket om schapenhouders te ondersteunen bij de bescherming van hun dieren tegen de wolf.

Reacties zijn gesloten.